korjaa henkinen ja fyysinen jaksaminen levossa

Jaksamiseen vinkkejä myös tästä:

uni ja unettomuus

Unen riittävä määrä ja laatu edistää terveyttäsi. Unen aikana elimistösi palautuu ja korjaantuu. Elintapamuutoksen toteuttaminen edellyttää voimavaroja ja hyvä uni parantaa jaksamista. Aikuiselle suositeltava unen määrä on 7,5 tuntia, mutta vaihteluväli voi olla 6-9 tuntia.

Unettomuus on hyvin yleinen ongelma, mutta jokainen voi ainakin osittain kohentaa omaa nukkumistaan. Monet unettomuutta aiheuttavista elintavoista ovat sellaisia, joita nyky-yhteiskunnassa on vaikea välttää. Epäsäännölliset työajat, työelämän kiristyneet vaatimukset ja kasvava ärsykkeiden määrä eivät aina ole yksilön vaikutusmahdollisuuksien ulottuvissa. Tämän sivun alaosan taulukoihin on koottu keskeisimpiä neuvoja ja ohjeita unen parantamiseen. 

Unipäiväkirjan täyttö lisää ymmärrystäsi, edistää nukkumistasi ja auttaa sinua tekemään muutoksia unen parantamiseksi.

 

vinkit parempaan uneen

pitkät yöunet

Arvosta untasi. Uni on laatuaikaa itsellesi. Varaa yöunille tarpeeksi aikaa.

Älä tee tiukkoja aikatauluja nukkumiselle. Kiire on unelle haitaksi.

Rauhoita illat tekemällä itsellesi mieluisia asioita. Himmennä valaistusta ja luo rentouttava, unta houkutteleva ilmapiiri.

vuorokausirytmi

Nuku riittävän pitkät yöunet. Ajoita valo klo 5 ja 10 välille. Talvella virkistymiseen voi auttaa kirkasvalolamppu tai oleskelu sarastusvalossa. Jos kärsit unettomuudesta, käytä ärsykehallintaa.

Vältä iltapalalla ruokia, joissa on runsaasti rasvaa.

Harrasta liikuntaa aikatauluihisi sopivalla tavalla. Vältä kuitenkin raskasta liikuntaa iltaisin klo 21 jälkeen.

ärsykehallinta

Luo rutiinit nukkumiselle. Nouse aina samaan aikaan sängystä, vältä päiväunia ja tee samanlaiset iltatoimet nukkumiseen valmistautumiseen.

Päivisin pidä yllä vireystasoasi keskustelulla, venyttelyllä, liikkumisella taukojen aikana tai käymällä ulkona. Sovi sosiaaliset tapaamiset niin, että ehdit nukkua kunnolla.

Pyhitä makuuhuone ja vuode nukkumista varten. TV, tietokone ja puhelin voivat olla muissa huoneissa. Jos uni ei tule 15 minuutissa, nouse ylös ja kävele hetki. Voit myös aukaista silmät ilman, että lisäät valoa tai teet mitään. Väsymys voi syntyä tylsyydessä.